Zalety uzdatniania wody w domu – jak filtrować wodę?

Woda to element diety, który bez wątpienia jest niezbędny do życia. Prawidłowe nawodnienie organizmu sprawia, że czujemy się znacznie lepiej. Coraz częściej w mediach jesteśmy zachęcani do tego, by pić wodę prosto z kranu.

Filtry do wody sedymentacyjne oraz węglowe – usuwanie zanieczyszczeń

stacjonarne filtry do wody pitnejByć może taka woda ma wiele właściwości, których nie posiada woda mineralna. Z drugiej strony smak takiej wody może pozostawiać wiele do życzenia. Niejednokrotnie woda smakuje chlorem, jest żelazista. Jej kolor i smak też często są znacznie zaburzone. Picie takiej wody nie jest żadną przyjemnością. Można temu jednak zaradzić, stosując filtry do wody. Takie filtry można kupić w wielu sklepach – również hipermarketach. Są to filtry stacjonarne. Najlepiej kupować je w profesjonalnych sklepach, które specjalizują się właśnie w produktach do oczyszczania wody. Problemem z wodą z kranu jest też to, że często jest to woda twarda. Oznacza to, że ma dużą zawartość węglanu wapnia. Węglan wapnia sprawia, że na urządzeniach gospodarstwa domowego szybko osadza się kamień – ten z kolei może nawet prowadzić do uszkodzenia różnych urządzeń. Dlatego stacjonarne filtry do wody pitnej są obecnie tak bardzo popularne. Uzdatnianie czyli filtrowanie wody może opierać się na różnych technologiach. Jest ich bardzo dużo. Warto wspomnieć przynajmniej o tych najważniejszych. Na pewno jest to sedymentacja. Metoda sedymentacyjna polega na tym, że woda pod wpływem grawitacji przechodzi przez filtr. Na filtrze osadzają się zanieczyszczenia. Takie filtry sedymentacyjne usuwają zanieczyszczenia, które mają wielkość powyżej 1 mikrometra.

Chodzi tu o różne włókna, piasek, muł i inne. Z kolei metoda węglowa filtracji wody polega na wykorzystaniu węgla aktywowanego, który posiada zdolność absorpcji różnych zanieczyszczeń, znajdujących się w wodzie.