Produkcja miodu i jego właściwości

Właściwości zdrowotne miodu były znane ludzkości już w czasach Starożytności. Dzięki wielu dobrym właściwościom człowiek zaczął uczyć się pozyskiwania tego produktu. Istotne okazało się nauczenie hodowania pszczół. W ten sposób owady te są w stanie wyprodukować o wiele więcej miodu, niż w innych warunkach.

Zakup dobrego miodu

miód naturalny lipowyZ tego też powodu pasieki produkują kilkaset litrów miodu rocznie. Wśród nich bardzo dużą popularnością cieszy się miód lipowy. Na ogół jego zbiór przypada na przełomie lipca i sierpnia. Produkuje się go z nektaru pochodzącego z kwiatu lipy. Z tego też powodu miód naturalny lipowy należy uznać za produkt sezonowy. Po sezonie kwitnienia lip jego produkcja ustaje. Nie mniej jednak pasieki zazwyczaj gromadzą dość spore zapasy tego produktu. Dzięki temu możemy go nabyć nawet jesienią. Wszystko jednak zależy od tego jaka pogoda była latem danego roku. Najbardziej optymalna to umiarkowane ciepło z dość dużą ilością opadów. Dzięki temu drzewa lipowe bardzo intensywnie kwitną. W ten sposób otrzymuje się bardzo dużą ilość miodu. Nie mniej jednak, gdy nie uda nam się kupić miodu lipowego możemy spróbować nabyć jego inny rodzaj. Wśród nich możemy wyróżnić choćby miód akacjowy, wielokwiatowy, gryczany, albo rzepakowy. Każdy z nich posiada nieco inny smak. Z tego też powodu warto jest sprawdzić, czy jego aromat oraz intensywność będzie nam odpowiadać.

Przykładem miodu o bardzo charakterystycznym aromacie jest miód gryczany. Pozyskuje się go z kwiatów gryki. Z tego też powodu posiada charakterystyczną brązową barwę oraz niesamowicie intensywny aromat. W związku z tym nie każdy go lubi. Nie mniej jednak posiada on równie dużo witamin, co pozostałe rodzaje miodów. Z tego też powodu bartnicy bardzo chętnie pozyskują również miód tego typu.